středa 1. března 2017

Byron, Shelley, Ženevské jezero a ten třetí

Láska, nenávist, skandál, incest, vězení, zrada, křivda a smrt. I takoví jsou mladí romantici.

„Pavučina našich životů je tkaná z mnoha vláken.“ John Keats






Mezi beletrizovanými životopisy od Metafory jsem narazila na Mladé romantiky. Příběh tří mužů, kteří se svým literárním počínáním zapsali do povědomí lidstva. I když je pravda, že dnes známe spíš jejich životy než tvorbu. Dobře, něco málo o nich tušíme.

Všichni víme, že Percy Bysshe Shelley se utopil, že lord Byron byl milovník a dobrodruh, a že John Keats umřel na tuberu. Ale jaké byly jejich životy? Muži, kteří sice žili v 19. století, ale jejich životní názory byly o něco pokrokovější.

Mladí romantici jsou ale i příběhem Mary Wollstonecraft Shelleyové. Osudové ženy Shelleyho. Ženy, která napsala dílo, které každý zná a ví o čem je. Frankensteina.

„Ale jejich korespondence s přestávkami pokračovala ještě i následujícího roku a připomínala jakýsi souboj dvou šermířů, z nichž každého ten druhý přitahoval a odpuzoval zároveň, i protože se oba vyznačovali složitou povahou.“ str. 22





Zdroj: http://www.daisyhay.com/wp-content/
uploads/2014/09/Daisy-Image-Test1.png




Daisy Hayová

Daisy se narodila v roce 1981 v Oxfordu. Získala doktorát z anglické literatury na univerzitě v Cambridge. V současnosti žije v Londýně. Mladí romantici jsou její knižní prvotina. 














„Nikdy nepotkal nikoho, kdo by se jí vyrovnal vzhledem, povahou nebo původem. Okamžitě si uvědomil, že její intelekt daleko přesahuje ten jeho. A zároveň ji chtěl mít, nejen proto, že byla krásná a chytrá, ale i proto, že byla ztělesněním zásadní harmonie.“ str. 39 (Shelley o Mary)


Děj:

Překvapivě kniha začíná seznámením s anglickým novinářem Leighem Huntem. Mužem, kterého dnes prakticky nikdo nezná. Přesto byl pro mladé romantiky důležitým spojovacím bodem. A navíc mu můžeme přičíst k dobru, že psal své pobuřující články z vězení. Je proto velkou škodou, že na konci knihy z něho není ani stín předešlého odvážného muže ale pokrytec.

Na schůzkách u Hunta se rodí počátky velkých děl jako Odpoutaný Prometheus nebo Chidle Haroldova pouť.





Zdroj: https://c4.staticflickr.com/8/7661/17661737008_33f01dfc7e_o.jpg


„Opozice tyto autory vyburcovala k tomu, že napsali svá nejvlivnější a nejdůležitější díla: právě v době, kdy je vytlačila na okraj literárního světa a oni si připadali bezmocní.“ str. 51


Hlavní hrdinové se začínají projevovat nejen jako slavní autoři, ale také jako muži, buřiči a hlavně milovníci života. Byron zažije incestní poměr se svou sestřenicí. Shelleymu se utopí první žena a Keats onemocní tuberkulózou.

Shelley hned na začátku podlehne krásné, inteligentní a vzdělané Mary Wollstonecraftové a uteče s ní do Evropy. Mladý pár zavádí do praxe teorie o volné lásce a pokouší se žít podle svých představ. To se jim ale nedaří.

Nakonec se všichni vydají do Švýcarska. U Ženevského jezera vzniká neopakovatelná atmosféra, kdy vznikne jedno z nejlepších a nejproslulejších děl světové literatury, Frankenstein. 

Pak se ale hlavní hrdinové vydají do Itálie, kde pomalu ale jistě končí jejich idyla. Shelleyovi přijdou o své děti, Keats umírá a Byron uhnívá.

„Shelley však od té doby dále rozvíjel své představy o hranici monogamie a stal se mnohem horlivějším godwinistou než Godwin.“ str. 57

Konec příběhu mladých romantiků není zdaleka tak příjemný, jak by doufali. Shelley se utopí a kolem jeho smrti a pohřbu vzniknou legendy, které přetrvají dodnes. Byli to piráti nebo bouře? Proč se jejich loď potopila? Byla špatně konstruovaná? To už se asi nikdy nedozvíme.

Mary se s posledním přeživším synem Percym Florencem vrací do Anglie a Byron se vydává do bojů.

Pomyslným vítězem tohoto příběhu se možná stala právě Mary. 

Jejího Frankensteina uvádějí v londýnských divadlech a ona se konečně dočkala jako autorka uznání. Jenže přišla o svou životní lásku a o čtyři děti.

„Tvůrce by neměl zničit své stvoření. Všechny tyto představy a slovní obraty rozvinuté a společně používané po několik let, našly své využití ve Frankensteinovi.“ str. 101



Hlavní postavy:



Zdroj: http://17rg073sukbm1lmjk9jrehb643.
wpengine.netdna-cdn.com/
wp-content/uploads/2015/04/byron4.png
George Gordon Byron

Když se řekne lord Byron každému se vybaví Childe Haroldova pouť a Don Juan. Tento anglický básník opravdu byl takový Don Juan. Byron je považován za samotnou esenci romantismu a dodnes je brán jako jeden z největších básníků všech dob.


„Revoluce, to jsou dny zúčtování a urážek těch velkých.“ str. 108


Přesto spíš, než jeho dílo známe jeho milostné eskapády, skandály a na svou dobu extravagantní výstřelky. Nemluvě o dluzích a incestu s jeho sestřenicí.

Po studiích na Cambridgi se vydal do světa. Projel prakticky celou jižní Evropu. Právě v této době začal pracovat na Childe Haroldově pouti.

Zemřel, když mu bylo 36 v Řecku. 







Zdroj: http://citaty.net/media/authors/percy-bysshe-shelley.jpg
Percy Bysshe Shelley

Tento mladý básník zemřel, když mu bylo necelých 30 let. Lidé ho buď milovali nebo nenáviděli. Už za svého života budil vášně ve společnosti. Byl jedním z těch, kterým se líbila myšlenka volné lásky. Ale když ji začal praktikovat s mladou Mary Wollstonecraftovou, tak s ním její otec a zastánce volnomyšlenkářské filozofie William Godwin přestal mluvit.

„Mary mě považovala za součást sebe sama, a proto nemá žádné výčitky svědomí, když mě mučí. Připadá jí, že mučí sebe.“ str. 197

Shelley totiž s teprve šestnáctiletou Mary utekl do Evropy. Po návratu ze svých mladických radovánek musel čelit několika ranám osudu. Jeho první žena se utopila v jezírku Serpentine v Hyde Parku.

Chvíli na to si Mary bere, ale spíš, než z lásky je to z rozumu. Jde mu o to, aby dostal své děti do opatrovnictví. To se ale nikdy nestalo.

Shelleyho v jeho tvorbě asi nejvíce ovlivnil právě lord Byron, se kterým vedl dlouhé rozhovory.

Přesto život tohoto rozháraného mladého muže skončil roku 1822, kdy utonul.

„…skupina byla silnější v říši inkoustu a fantazie než ve skutečnosti.“ str. 161





Zdroj: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/
736x/d7/d8/71/d7d87116673f1ea1bee9f8152b49c4a0.jpg

Mary Wollstonecraft Shelleyová

Mimořádná žena ještě mimořádnějšího původu. Její matka byla feministka a spisovatelka Mary Wollstonecraftová a její otec anarchistický filozof William Godwin. A jejím manželem nebyl nikdo jiný než Percy Bysshe Shelley. Mary matku nikdy nepoznala. Ta totiž zemřela pár dní po jejím narození na horečku omladnic.

„Mary k Shelleymu vzplála stejnou vášní jako on k ní.“ str. 39

Mary neměla jednoduchý život. Jako velmi mladá se stala matkou, ale v době, kdy děti umírali i na hloupou horečku musela pohřbít několik svých malých potomků. To velmi špatně snášela psychicky i fyzicky. Nakonec ji zůstal jen jediný syn. Percy Florence Shelley.
Přesto dokázala napsat neskutečné dílo, které přežilo dodnes a je stále aktuální. To Mary je z nich tou největší autorkou.

Zemřela ve svých 53 letech na nádor na mozku.





Zdroj: http://endymionextravaganza.com/wp-content/uploads/john-keats.jpg





John Keats

Asi nejmíň známý básník z této trojice. John Keats byl nejstarší z pěti dětí. Keatsovi se stala osudnou tubera. Zemřela na ni jeho matka i bratr.

Za svého života nebyl oceňován tak jako Shelley nebo lord Byron, přesto měly jeho verše něco do sebe. Těsně před svou smrtí odjíždí do Říma. Zde se mu ale přitíží a do Londýna se už nikdy nevrátil. 

Byl pohřben na protestanském hřbitově. Ale na jeho hrobě byste jméno John Keats hledali těžko.

Jediné, co tam najdete je: Zde leží ten, jehož jméno bylo napsáno do vody.












O knize:

Na první i na druhý pohled se kniha zdá jako báječný společník. Jen někdy se stane, že se autorka zapomene a zahrne vás přehršlemi informací a faktů, které pro děj ani čtenáře nejsou důležité. Zdržují a rozptylují.

Mladí romantici jsou plní zajímavých míst, kdy se nám odkrývá život ve viktoriánské Anglii, která byla puritánská, a přesto tak trochu hodně dekadentní. 

Vzdělaní lidé chtějí bourat zažité pořádky a stávají se hlavními aktéry skandálů, které je připravují o dobré jméno ve společnosti.

Přesto nám autorka nabízí zajímavý pohled na tvorbu a život legend, o kterých jsme se učili ve škole. Občas zajímavě, občas nudně a nezáživně.

„Šťastné večery s Byronem a Polidorim u Ženevského jezera už jim připadaly jako sen.“ str. 108


Zdroj: https://images-na.ssl-images-
amazon.com/images/I/517e09fLkxL.
_SY344_BO1,204,203,200_.jpg


Mladí romantici jsou příběhem o milostných eskapádách a mnohých přešlapech slavných básníků.

Osobně mě nejvíce bavila ta část, kdy autorka psala o Mary. Keats byl jen turistou, který se tam občas mihnul a pak umřel. Byron byl Byron. Nezklamal, ale ani nepřekvapil. Zato ze Shelleyho se stala rozporuplná postava. Jeho smrt z něho udělala hrdinu, ale co je hrdinského na tom, když člověk neumí plavat?

Na Mladé romantiky jsem se těšila, ale když jsem je po dlouhém a úmorném prokousávání dočetla, věděla jsem, že se k nim už nikdy nevrátím.


„Byl to vážný zdřevěnělý knihomol a měl jen málo z neúnavného magnetismu.“ str. 55








Originální název: Young Romatics
Autorka: Daisy Hayová
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2012
Počet stran: 332
Za mě: 5,5 z 10



Žádné komentáře:

Okomentovat