čtvrtek 30. března 2017

Bookchus

Všichni ho uctíváme, jen netušíme, že je to právě on. To díky němu můžeme halucinovat nad stránkami knih a užívat si ten nepopsatelný pocit, který zná jen opravdový čtenář. Ne žádnej rekreant, kterej si občas přečte něco, co zrovna frčí.

Zdroj: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhF6EobLFqTLa5lNCXVWru-vVE-yO9VdxCFbgzwQ_NH2SG4GYZ3TOeeKPtkvQD9HFb3kWwXoLBCr9pkhDAgpa4s5afma5bEhCnJs-c1aJ7JSWm5D2M7aGAmjZmBSzYcs2RdeJAS11a1C3wP/s1600/james+dean+reading.png


Jmenuje se Bookchus, ale POZOR! Nepleťte si ho s Bakchem. Ten je trošku mimo. Jeho životní filozofií bylo „Víno, ženy, zpěv!“ Taková antická obdoba sexu, drog a rock´n´rollu.


Zdroj: https://pbs.twimg.com/profile_images/
520147308672188416/bbzCr93A_400x400.jpeg



No, Bookchus je taky milovník vína, ale v 99 % případů dává přednost kafi nebo čaji. To podle nálady a ročního období. Pak je tu ještě knížka, mp3 a zápisník na postřehy (a pro opravdový fajnšmekry jsou tu ještě lepítka). 
Asi tak nějak vypadá normální, průměrná výbava Bookcha.




Jak už z jeho jména vyplývá Bookchus je bůh knih, knihoven, knihkupectví a všeho, co je nějak spojeno s kultem knih.









Pokud se rozhodnete Bookcha uctívat, tak to musíte dělat poctivě a opravdu svědomitě.

A jak na to?

Posadíte se do pohodlného křesla, dáte si kafe (u mě je to z 95 % vždycky kafe) nebo čaj a ponořte se do světa fantazie ukrytého na stánkách vaší knihy.

Jedna důležitá věc. Víte, jak si každý věřící nosí vždycky nějakou tu serepetičkou, kde má zobrazenýho toho či onoho patrona, tak u Bookcha je to jednoduchý, nevtíravý a pro nás nepostradatelný. Nám totiž stačí mít u sebe vždycky knihu, knížku, knížečku.



Zdroj: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/
564x/e0/10/3e/e0103e35e90a01ff7b3a9733c25b017c.jpg



Bookchus není jen bůh je také patron všech milovníků knih a knihomolů obecně. Jeho matkou je bohyně Literatura. A jeho děti jsou všichni, kdo neodolají vstoupit do knihkupectví.



Poprvé se údajně zjevil jistému Johannesu Gutenbergovi v 15. století. Tehdy mu prý vnuknul nápad na knihtisk.


Bookchus bývá zobrazován jako starší muž s plnovousem nebo jako rozcuchaná žena s brýlemi. Oba mívají v jedné ruce knihu (někdy bývá otevřená) a v té druhé hrnek s horkým nápojem.








Někteří očití svědci tvrdí, že na něho nebo na ni narazili, když byli nakupovat ve svém oblíbeném knihkupectví. Tehdy jim prý radil nebo radila, co si mají pořídit za knížku, který autor stojí za jejich pozornost, a kterému se mají raději vyhnout.

A co víc, Bookchus není nijak žánrově vyhraněný. Proto dokáže poradit úplně každému tu pravou knížku, která s ním zůstane celý život. Tu jednu vyvolenou, která převyšuje všechny ostatní, které si kdy přečteme.



Zdroj: http://www.terragalleria.com/images/black-white/france/fran42493-bw.jpeg


Tak co? Už jste Bookcha potkali nebo ještě ne? Možná seděl naproti vám ve vaší oblíbený kavárně a vy jste si ho nevšimli, zatímco on vás nenápadně pozoroval a liboval si v pohledu na vás a vaší mysl, která byla někde hodně daleko od místa, kde sedělo vaše tělo.

Znáte přeci ten pocit, kdy se bezmyšlenkovitě napijete kafe a přitom jste stále plně ponořeni do knihy?





Žádné komentáře:

Okomentovat