neděle 13. listopadu 2016

My Art… London… part two

Právě se rochním ve stránkách Šepotu podzemí od Bena Aaronovitche a s dekadentní, rozkošnickou radostí si představuju místa, po kterých jsem chodila, a po kterých kráčí Peter Grant. Znovu upadám do londýnské euforie. Zavřu oči a najednou jsem před Portobello Road a mířím na proslulé trhy. Co na tom, že to byla hlavně veteš. Občas se tam najde i nějaký ten poklad. A co potom procházky podél Temže, kdy vám vítr cuchá vlasy. Prostě DOKONALOST!


Photo by: UŠI


Tate Modern

V Šepotu podzemí se hlavní hrdina Peter Grant vydává do galerie moderního umění Tate Modern. Jednoho z nejúžasnějších míst a prostor v Londýně. Hned vedle ní je Shakespearovo divadlo Globe. U galerie také ústí slavný most, který v Harry Potterovi a princi dvojí krve zničili Smrtijedi. Ano, tušíte správně, je to Millenium Bridge, po kterém trajdají Londýňané, turisti, ale i racci. Když dojdete na jeho druhý konec, tak se před vámi najednou tyčí nádherná katedrála St. Paul.



Photo by: UŠI




Hlava v oblacích, asi ne

Noční procházky Londýnem vám poskytnou nový úhel pohledu na tuhle literaturou, uměním a historií prošpikovanou metropoli. Noční atmosféra, vůně, ale i pouliční umění získávají magičtější nádech. Letos v létě byl Londýn plný těchto sklenic s nejrůznějšími drobnostmi. Tahle kráska stála a možná ještě stojí před St. Paulem.



Photo by: UŠI



Chaplin v Portobello Road

Když se prokoušete veteší v nejproslulejší části Notting Hillu, tak zjistíte, že se tam dá i něco najít. Tady v tomhle krámku to byl jeden poklad vedle druhého, a já nevěděla kam s očima. 



Photo by: UŠI



Kufry plné příběhů

Přestože jsem napsala, že je Portobello Road plná veteše (což je pravda), jsou tam i starožitné poklady. Pro sběratele je to hotový ráj. Stačilo by mít rozpočet jako malý Rockefeller a už můžete nakupovat. A tyhle kufry, to je hotový ráj pro staré fotografie, listiny nebo jen tak pro radost. A i kdyby byly prázdné, tak samy o sobě mohou vyprávět svůj příběh o tom, jak je prodavač našel zaprášené a založené někde na půdě starého bytu třeba někde v Soho.



Photo by: UŠI


Box, rukavice… univerzita?

I Sherlock Holmes byl rváč. Angličtí studenti měli box jako součást svého studia. Průpravy pro život nebo jen součást zasvěcení do světa vysokoškoláků. A Portobello Road vám nabídne pravé kožené boxerské rukavice, na kterých byste mohli najít zaschlé kapky krve nějakého velkého literáta nebo budoucího minulého politika.



Photo by: UŠI



Královna Kachna II.

Vzpomínáte si na otázku Arthura Weasleyho „Harry, k čemu přesně slouží gumová kachnička?“ No, sama nevím, jak bych Arthurovi vysvětlila, že se s ní rochníme ve vaně, ale vsadím se, že s touhle kachničkou se ve své obří mramorové vaně se zlatými kohoutky koupe samotná královna Alžběta II. A pro doplnění. Určitě s hromadou relaxační pěny.



Photo by: UŠI



Z 50 různých úhlů, a přesto pořád krásný a neokoukaný

Není krásnějšího zvuku, než odbívání Big Benu a málo co pro mě ztělesňuje Londýn tak jako tahle úžasná věž. 



Photo by: UŠI


Čaj s Kloboučníkem

Hlavně žádný spěch. Vezměte s sebou nějakou dobrou marmeládu a užijte si čaj o páté s někým, kdo bude chápat vaše vtípky, literární a popkulturní narážky. A hlavně nebude šílet a natírat si tou úžasnou marmeládou kapesní hodinky. (Pokud jste neviděli Alenku v říší divu od Disneyho, tak to asi nechápete, ale věřte, že tahle část pohádky je dokonalá. Ne, kecám… celá ta pohádka je úžasná). Mimochodem tuhle konvičku najdete v jednom krámku na Oxford Street.



Photo by: UŠI


Soho NEWS

Víte, jak se u nás dávají staré noviny do sběru? Tak v Soho s jimi vylepují výlohy. Přiznám se, že jsem se do nich zrovna dvakrát nezačetla. Mnohem víc mě zajímalo, co je za nimi, ale nebyla tam skulinka. Škoda. Dle mého laického názoru šlo o nějaký bulvární plátek. Nejspíš The Sun a k tomu televizní program. 



Photo by: UŠI



Kouzelné podkroví

Nevím, jak často se díváte nahoru. Myslím tím do vyšších pater. Já jen občas, ale musím se přiznat, že pokaždé, když zvednu oči, tak narazím na něco úžasnýho. To se mi stalo i cestou do Čínské čtvrti. Poprvé v životě se mě zmocnila touha šmejdit a prozkoumat ten podkrovní byt a hledat tam poklady. Klidně i kusy krásnýho starožitnýho nábytku. Něco, co by mělo cenu jen na Portobello Road nebo možná v Covent Garden.



Photo by: UŠI

Stín lampy

Cesta k metru může být plná překvapení a krásných obrazů. Někdy narazíte na nějakého recesistu a někdy zase na něco, u čeho se zastavíte a prostě jenom zíráte. 



Photo by: UŠI



Růžová zahrada

Londýn není jen beton a cihly. Nespočet Londýňanů má na svých předzahrádkách květiny (někteří jen bordel nebo popelnice). No a já ujíždím na růžích, stejně jako spousta z nich. Takže si pamatujete, že i když bydlíte ve velkoměstě, tak to ještě neznamená, že musíte mít depku z toho, že vám chybí zeleň. Nestačí jen Hyde Park, Green Park, St. James Park a další.


Photo by: UŠI



Big Ben před setměním

Poslední Big Ben. On je prostě krásnej. A k večeru se rozzáří zeleně. 



Photo by: UŠI


Žádné komentáře:

Okomentovat