pondělí 21. listopadu 2016

#10 Superhrdinů, které nám dal komiksový svět "part one"

Kdo je to superhrdina? Zeptali jste se na to někdy někoho? Protože už v antickém Řecku jednoho nebo dva měli. Ano, měli. Byl to provařenej Héraklés. Kdo z vás prožil valnou většinu svého dětství v 90. letech, tak si vzpomenete na seriál Herkules s Kevinem Sorbo. Jo! Já vím! Je to k nevíře. A ještě větší pecka je Xena, která mu sekundovala na televizních obrazovkách. Ale já mám pod pojmem superhrdina na mysli někoho úplně jiného. Někoho, kdo zaplňoval stránky komiksů a díky komu se vybudoval dokonalý pop kulturní svět.



Zdroj: http://www.zoom-comics.com/wp-content/uploads/2011/01/marvel-super-heroes.jpg


Pokud se budeme snažit o nějakou trošku stravitelnou definici superhrdiny, tak bych navrhla toto znění „outsider, který je neskutečně chytrej a najednou získá neskutečné (přirozeně) nadlidské schopnosti.“ To by šlo, ne? Nebo taky je to „zbohatlický synek, který přijde o rodiče a začne využívat své jmění a mentální schopnosti pro dobrou věc.“ Ha, úplně vidím, jak vás hned napadl Bruce Wayne!

To mě vede k dalšímu typickému znaku superhrdiny, a to je jeho dvojí identita. Bruce Wayne= Batman, Tony Stark = Iron Man, Peter Parker = Spider man. Rozumíme si, ne? Já si to myslela. Všimněte si, že každý superhrdina má něco, co ho pronásleduje celý život. Většinou je to událost, která z něho udělala superhrdinu. Pak je tu taky skutečnost, že mají vždycky, ale vždycky super job, kterej je tak flexibilní, že si skoro nikdo nevšimne, že půl dne zahraňujou město. I když Lois Laneová si všimla, když Clark Kent zmizel a najednou se objevil Superman a lítal kolem. Uznávám, že jsou i tací, co to mají jako hlavní náplň práce. Nevíte? No přeci X-meni.


Málem bych zapomněla na to, že každý superhrdina má svou slabinu, o které ví hlavní ženská postava a potažmo i jeho úhlavní nepřítel. Jako příklad se nabízí kryptonit. Bože lidi, ten je smrtelnej pro Supermana. Znalost popkultury je na místě, nemyslíte?

Tak tady je moje #10 Superhrdinů. Jo a neomezuju se jen na Marvel (i když ty jejich mám nejraději).


#1 Iron Man „Tony Stark“


Zdroj: http://orig05.deviantart.net/5179/f/2014/014/2/6/
tony_stark_x_reader__nervous_game__iron_man
__by_ecstasyspirit-d728bcp.jpg
Bezkonkurenčně moje nejoblíbenější komiksová postava. A co víc, ve filmech ho hraje Robert Downey Jr. Tohle je důkaz, že dokonalost existuje. Ale zpět k Iron Manovi.

Jeho duchovním otcem není nikdo jiný než komiksový bůh STAN LEE. Poprvé spatřil světlo světa v roce 1963. Tony je americký průmyslník, playboy, cynik, génius a na začátku svého příběhu také skvělý výrobce a prodejce zbraní, který zrovna moc neuznává autority. Inspirací ke vzniku jeho postavy byl americký průmyslník a magnát Howard Hughes (jen tak mimo záznam: jeho komiksový táta se taky jmenoval Howard. Náhoda? Nemyslím si!). Jo a patří Marvelu.

Tony si lítá ve svém zlato-červeném obleku a je prostě nejlepší. Narodil se jako prominentní dítko, ale to neznamená, že by byl komiksovou Paris Hilton. Kdepak! Geniální byl sám o sobě. Vystudoval fyziku a elektroinženýrství (začal s tím už v patnácti). Jeho otec Howard Stark založil společnost známou jako Stark Industries, kterou Tony po jeho smrti převzal. Na začátku pokračoval v otcových šlépějích, ale pak se najednou změnil směr jeho myšlení (dobře, nebylo to najednou…je to další příběh supehrdiny). Když ve Vietnamu (komiks) prodával zbraně, tak byl zasažen střepinami. Pro zjednodušení (a ty, co neviděli první díl Iron Mana). Střepiny se draly Tonymu k srdci a chtěly z něho udělat cedník. Proto jistý neméně geniální muž jménem Yo Jinsen provedl netradiční operaci a Tonyho tím zachránil. Mělo to jen jeden háček. Tony měl od té doby v hrudníku magnetické zařízení, které zabraňovalo střepinám v jejich spanilé jízdě. Když se dal po téhle řezničině trochu dohromady, začal pracovat na svém prvním obleku (zapomněla jsem napsat, že byl zajatej, bůh ví kde).



Zdroj: https://media.giphy.com/media/3o6QL6BkYYlWuu66oE/giphy.gif


Na začátku znala skutečnou identitu Iron Mana jen Tonyho pravá ruka Virginie „Pepper“ Pottsová. Ale jak už to tak bývá, stejně se to časem provařilo. Nicméně, tenhle otřesnej zážitek změnil Tonyho pohled na svět a on přestal vyrábět zbraně. Tony Stark měl ale mnohem komplikovanější život než ve filmu. Proměňoval se stejně jako jeho oblek. Jeho postava rozhodně není černobílá. Ani náhodou. Je komplexní, ale také velmi komplikovaný, a přesto naprosto úžasný. A my, jeho fanoušci, bychom ho nechtěli jiného.

Co si budeme nalhávat, stejně víc žeru toho filmovýho!!!



#2 Hellboy


Zdroj: https://pbs.twimg.com/profile_images/
56619032/Hellboy-II-1392.jpg
Ani na mě nezkoušejte, že jste o něm neslyšeli. Když už nic, tak o něm vznikly dva filmy. Já mám nejraději ten druhý Hellboy: Zlatá armáda.

Hellboy stejně jako Tony není typický superhrdina, ale i tak je skvělej. Měla bych asi říct, že má všechny autority, jak na tomto světě, tak i mimo něj, totálně na háku. Hellboy je paranormální vyšetřovatel z komiksové dílny Dark Horse Comics (ty fakt neznám). Jo, asi bych měla říct (napsat), že Helly není tak úplně normální. 

Hellyho duchovním otcem je jistý Mike Mignola. A vůbec poprvé jste o něm mohli slyšet v roce 1993. Nemusím snad ani říkat, že Hellboy není jeho skutečné jméno, ne? Jeho skutečné jméno, které má na občance (pokud nějakou má), nebo doufejme na řidičáku je Anung Un Rama, což by se dalo přeložit jako „Zvěstovatel apokalypsy,“ ale jinak je to fakt dobrej chlap. On vlastně ani není člověk, ale spíš, jak to říct? No, prostě je to démon. Ale jinak klaďas! Fakt!

Během druhé světové války ho na náš svět vyvolala banda pošahanejch nacistickejch okultistů s tím, že by jim mohl udělat takovou malou laskavost. Jen tak mimoděk zničit svět ve prospěch Třetí říše. Jenže, jak už to bývá, tak to Náckům pokazili Amíci. Hellboyovým adoptivním otcem se stal profesor Trevor Bruttenholm, který během jeho výchovy založil Úřad pro výzkum paranormálních jevů. No a Helly je jeho nejlepší a nejúspěšnější agent. Jen si po práci nemůže zajít na kafe do Starbucksu. Ptáte se, proč? Hmm? Kde bych začala? Je docela velkej, červenej, má ocas (ten se dost špatně schovává), má rohy, které si piluje a brousí, což se dá pochopit. Jo a málem bych zapomněla na takovou drobnost. Má jednu ruku úplně, ale dočista kamennou. A k tomu má dost na prd horoskop. „Tvým osudem je zkáza světa,“ ne každý má dobrej den, týden, měsíc, rok, století?



Zdroj: https://67.media.tumblr.com/919aab6e775656e1769f9fb5bac68e82/tumblr_nu1m2mfjNl1tq4of6o1_400.gif

Jeho nejlepší kámoš je obojživelník Abe Sapien, kterej miluje zkažený vejce a knížky. A jeho holka je pyrokinetička Liz Shermanová, takže když v ní bouchnou sáze, je to pěkná divočinou, kterou ustojí jenom Helly. 



#3 Hulk „Bruce Banner“

Toho určitě všichni znáte. Je to takovej zelenej kliďas z dílny Marvel Comics. Osobně ho mám nejraději v podání Marka Ruffala (poprvé se jako Hulk objevil v Avengers – ve filmu). 

Zdroj: http://img.lum.dolimg.com/v1/
images/open-uri20150608-27674-
1jdbpa8_be64ca1b.png?
region=0%2C0%2C600%2C565


Jako komiksová postava je o rok starší než Iron Man. Tak co, počítáte? Nebudu vás trápit, byl to rok 1962. Vytvořili ho Stan Lee a Jack Kirby. Ti se prej při jeho tvorbě inspirovali u Frankensteina a Doktora Jekylla a pana Hyda (s tím Frankensteinem nevím, nevím).

Hulk je druhá polovička (ne drahá, nepleťte si to) vědce a génia Bruce Bannera. Ten ale není jako Tony. Bruce byl vždycky outsider, kterýho jeho okolí šikanovalo za to, že byl jinej než oni (klasika). Bruce to měl těžký už jako malý kluk. Jeho táta byl opilec a taky jaderný fyzik (divná kombinace). Hoši spolu zrovna dvakrát nevycházeli a jednoho dne se fakt hodně rafli. Tehdy je Bruce zastala jeho maminka a tatík ji zabil.




Co je ale zajímavější, je fakt, že se u Bruce už jako u malého projevovala rozdvojená osobnost. Po strastiplném dospívání se dostal až do Nového Mexika, kde pracoval na výrobě gamma bomby. Jak už to v komiksech bývá, došlo k nehodě, kdy byl Bruce vystaven smrtelné dávce gamma záření. A představte si, nějakou záhadou tuhle dávku přežil. Akorát se u něj naplno projevila jeho druhá osobnost, která získala podobu svalnatýho, zelenýho Hulka.



Zdroj: http://reactiongifs.me/wp-content/uploads/2014/02/the-avengers-angry-hulk-smash-loki.gif



Věděli jste, že čím je Hulk vzteklejší, tím je i silnější? Hustý, co?

Ze začátku se Bruce měnil v Hulka nekontrolovatelně pokaždý, když se namíchnul. Ale nakonec se dokázal ovládat. A my ho teď můžeme obdivovat ve filmech s Avengers a podle všeho by se měl objevit v novém Thorovi.



#4 Thor


Zdroj: http://static1.comicvine.com/uploads/
original/11119/111198813/5111937-4237037226-34009.png
Thor je skutečný bůh se super schopnostmi. Syn Odina, vládce blesku a nositel kladiva Mjölnir. Pochází z bájného Asgardu. Správně tušíte, že je součástí severské mytologie, což mu dodává na důvěryhodnosti. Poprvé se objevil na stránkách komiksů v roce 1950 a opět to byla porodnice Marvel.


Thor je klasickej příběh sobeckýho floutka, kterej si musí vomlátit čumák, aby pochopil, co je důležité, a hlavně, aby byl hoden svého kladiva Mjölnir. Odin ho totiž za jeho lehkovážnost poslal na Zem jako Donalda Blakea a připravil ho o veškeré schopnosti. Smůla!







Zdroj: https://media.giphy.com/media/joTfYGJvzMxLa/giphy.gif



Má nezbednýho adoptivního bratra Lokiho, boha chaosu a klamu a taky zlej klon Ragnarok (což v severské mytologii znamená konec světa, jen tak mimochodem). A právě Thor s podtitulem Ragnarok půjde do kin příští rok.


#5 Vision


Zdroj: http://images.mstarsnews.
musictimes.com/data/images/full/
50834/the-avengers-2-vision.jpg
Vision je mocná bytost. Asi android, kterého navrhl Ultron (pošahanej program, kterej měl chránit lidstvo). Jeho tělo je dokonalou kopií toho lidského (no nejsem si tím úplně jistá). Na čele má kámen mysli (to je jeden z šesti kamenů nekonečna – ale to si necháme zase na jindy), kterým sestřelí i letící raketu.

Podle komiksů se dá dohromady se Scarlett Witch, kterou my filmový fanoušci známe jako Wandu.

Pokud jste viděli Avengers: Age Of Ultron, tak víte, že Vision je jediný, který je hoden Thorova kladiva (jo, jako jeden z mála Mjölnir zvedne).

Ve filmu Ultron vytvořil Visionovo tělo pro sebe, ale Avengers mu ho ukradli a nahráli do těla to, co zbylo z Jarvise (to je inteligentní program, který se sám učí a taky je Tonyho dítko). Vision je na straně života, což znamená, že i na straně Avengers, ale vzhledem k tomu, že je jako nepovedený Švýcarsko, tak jeden nikdy neví, co se stane v příštím filmu.






Zdroj: https://66.media.tumblr.com/08e5ba1e4df07f2211d0a647d4c5b4e4/tumblr_o97dfzDtvl1ufe7xto1_500.gif







Poprvé se objevil na papíru v roce 1968. Náhoda? Nemyslím si!













Žádné komentáře:

Okomentovat