pondělí 29. února 2016

Prý byla děvka, no a co?

V kinech teď řádí film Lída Baarová od milovaného, ale i proklínaného Filipa Renče (já ho spíš proklínám) a trochu se ohřál i dokument Zkáza krásou od Heleny „Třeštice“ Třeštíkové.

Díky této momentální mediální bombě se začala Lída objevovat na stránkách bulvárních plátků s obrovskými palcovými titulky typu „Byla to děvka.“ A já na to prostě „No a co?“

Na férovku, ty braky nečtu, ale když jdete z nákupu a do očí vás praští takovej titulek, kterej by nepřehlídl ani slepej, tak se prostě pozastavíte.



Zdroj: http://extrastory.cz/assets/components/
gallery/connector.php?action=web/phpthumb&ctx=web&w=0&h
=0&zc=0&far=&q=90&src=%
2Fassets%2Fgallery%2F1018%2F10312.jpg
Nicméně zpět k tématu. Prý byla děvka. No, myslím si, že nemáme právo o ženě, která byla vilná říkat, že byla děvka. Byla mladá, krásná a prostě si užívala. Proč hned sexuálně aktivní baba musí být děvka? Chlap, kterej vojede co se dá, je kanec a ten největší borec. Kde je tedy to slavné bourání genderových rozdílů? Hmmm?

Ostatně mi to připomíná pokrytectví Haysova kodexu v Hollywoodu. Všechny velké hvězdy dováděly. A bylo úplně jedno, jestli v Hollywoodu, Ufě nebo na Barrandově.

Když jsem četla životopis Clarka Gablea, tak tam byla pasáž o Joan Crawfordové, která měla koníček - vyspat se s každým hercem, se kterým hrála. Spencer Tracy jejich milování přirovnal ke sterilnímu zákroku, kde bylo všechno pevně dané. To si myslím vypovídá o všem, ne?

Kámen úrazu u Lídy spočívá jednak v nedostatečné informovanosti masového diváka a jednak toho, že jedním z jejich milenců byl Joseph Goebbels. Ale pokud by se někdo uráčil jen trochu pídit po tom, co se opravdu stalo, tak by zjistil, že ano Baarová a Goebbels byli milenci, ale ještě před válkou a navíc z tohohle románku měla víc starostí než užitku. A Baarová dokonce na tajňačku utekla z Německa zpátky do Čech.

Zdroj: http://cdn.i0.cz/src/public-data/25/c2/
46a8a4ec3089af65f8e850d6c7a2_base.png
Jediné, co se Lídě dá vyčítat je to, že byla marnivá, pošetilá a ješitná. Ale to patří k mládí a k tomu, že ve své době byla opravdovou hvězdou, kterou její okolí obletovalo. Dnes to není jiné. Připomeňme si namátkou třeba Madonnu a její absurdní požadavky, které má, když jede na turné. To k tomu hold patří. Jsou lidé, co dokáží mít nadhled, ale v takovém prostředí je to někdy nadlidský výkon.

Shrnuto a podtrženo, Lída Baarová byla mladá, krásná a naplno si to užívala. V konečné fázi, která prvorepubliková herečka byla svatá? To, že byla vilná, neznamená, že byla děvka.

Tady bych parafrázovala Adinu Mandlovou, která se po válce obhajovala skvělou hláškou „Od pasu nahoru nic nebylo. A od pasu dolu? Do toho vám nic není.“ Brilantní.

A vzpomeňme si třeba na Coco Chanel a jejího mladého nacistického milence Hanse Günthera Von Dincklaga. Coco byla mrcha, o tom není pochyb. A její poválečný argument, že ve svém věku nebude svému milenci koukat do pasu je sice neotřelý a originální, zároveň je to vzhledem ke kolaborantské vládě ve Vichy dost alibistický. U Coco je důležité říci, že její chování nebylo úplně košer a na rozdíl od Lídy některým lidem zavařila.

A přesto je Coco symbolem ženské emancipace a odvahy, zatímco Lída je vyvrhel. Proč? To jsme tak úzkoprsí nebo si jen nevidíme na špičku vlastního nosu? Pamatujte, že talent není omluva pro křivý charakter.


Zdroj: http://extrastory.cz/assets/components/gallery/connector.php?action=web/phpthumb&ctx=web&w=0&h=0&zc=0&far=&q=90&src=%2Fassets%2Fgallery%2F1018%2F10318.jpg


Ano uznávám, že je Lída rozporuplná postava, ale rozhodně nebyla zlá. Byla jen nešťastná ve volbě svých milenců (respektive milence). Kdo jsme, abychom ji soudili?

Lída prý byla nejen děvka, ale i kolaborantka. Ale jděte! Zaprvé se nic takového nikdy neprokázalo a za druhé jen hrstka z nás zná jméno jistého Emanuela Moravce (neznáš? Googli) Právě Moravec je učebnicovým příkladem české kolaborace.

Navrhuji se dívat na Lídu Baarovou jako na člověka, ne jako na bohyni nebo běhnu. Mě osobně se moc líbí právě Zkáza krásou. Netvrdím, že je zcela objektivní, ale to přeci nevadí. I tak si dokážu vytvořit vlastní obraz o ženě, která mohla dobýt i Hollywood.

Já osobně mám Lídu moc ráda!!!





Žádné komentáře:

Okomentovat